Jeffrey van Noort

Jeffrey van Noort

Een huis kopen of huren? Dit zijn de 7 belangrijkste voor- en nadelen

Een huis kopen of huren?

Dat is een vraag waar veel mensen mee worstelen. Zowel kopen als huren kennen voor- en nadelen, dus een eenduidig antwoord op deze vraag valt niet te geven.

Wél kunnen we aangeven welke afwegingen je moet maken voor het maken van deze keuze.

Daarom hebben we de 7 belangrijkste voor- en nadelen van kopen en huren op een rij gezet. Zo helpen we je graag bij het beantwoorden van de vraag: kun je beter een huis kopen of huren?

1.    Ga huren voor de korte termijn, maar kopen voor de lange termijn

Niemand heeft een glazen bol, maar je kunt vast wel een inschatting maken van hoe lang je ergens wilt wonen.

Verwacht je dat je ergens maar enkele jaren gaat wonen? Dan kun je beter huren.

Bijvoorbeeld in de buurt van een tijdelijke baan. Als huurder ben je namelijk flexibeler dan als koper. Wanneer je wilt verhuizen, zeg je jouw huurcontract op en pak je jouw spullen.

Als je een huis koopt, is dat iets lastiger. Jij bent immers eigenaar van je huis en moet dat eerst aan iemand anders verkopen voordat je een ander huis kunt kopen. Bovendien heb je als koper te maken met de kosten koper die je er natuurlijk graag uit wilt halen.

2.    Specifieke woonwensen? Huur instapklaar of kies voor kopen.

Specifieke woonwensen kun je op drie manieren verwezenlijken. De eerste en makkelijkste manier is om een instapklaar droomhuis te vinden. Als je dat vindt, kun je dat het beste kopen, mits je hier minimaal een paar jaar wilt blijven wonen natuurlijk.

Verbouwen

De tweede manier om je woonwensen te verwezenlijken, is door een huis te verbouwen. Als je een huis zelf aan wilt passen aan je woonwensen, kun je het beste een huis kopen. Je bent dan immers ‘eigen baas’ van je huis en kunt zelf bepalen wat je ermee doet. Bovendien zijn er veel mogelijkheden om een verbouwing te financieren en kan een verbouwing waardeverhogend werken. Een fijn vooruitzicht voor als je jouw huis ooit gaat verkopen!

Een huurwoning verbouwen is niet aan te raden.

Vaak mag het niet of moet je in ieder geval overleggen met je verhuurder. Daarnaast moet een huurwoning aan het einde van de huurtermijn vaak in originele staat opgeleverd worden. Zonde als je dan al je inspanningen ongedaan moet maken.

Nieuwbouwproject of eigen huis bouwen

De derde manier om je woonwensen te verwezenlijken, is door een eigen huis te (laten) bouwen. Dit kun je doen via een nieuwbouwproject, volgens particulier opdrachtgeverschap (PO) of samen met een groep mensen volgens collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO).

Er zijn zowel nieuwbouwprojecten voor huurhuizen als voor koophuizen.

Bij sommige nieuwbouwprojecten is er veel ruimte voor het aanbrengen van aanpassingen en variaties in je woning en bij andere projecten wat minder.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om zelf een huis te bouwen. In dat geval kies je altijd voor kopen. Informeer bij onze hypotheekadviseurs hoe het zit met het financieren van een PO- of CPO-project. Neem voor meer informatie hierover contact op met een adviseur van Financiële Meesters van een vestiging bij jou in de buurt.

huis kopen of huren

 

3.    Waar wil je huren of kopen?

De locatie waar je wilt gaan wonen, is van invloed op de afweging huren of kopen.

Als je ergens mooi achteraf wilt wonen, is het maar de vraag of daar huurwoningen worden aangeboden. Daartegenover vind je in het centrum van een stad vaak meer huurwoningen.

Soms word je dus door de plek waar je wilt wonen al in een bepaalde richting geduwd: huren of kopen.

4.    Hoe sta je tegenover woningonderhoud?

Wie een huis huurt, hoeft zich geen zorgen te maken over woningonderhoud.

De verhuurder is immers verantwoordelijk voor (groot) onderhoud aan de woning. Dit is een voordeel, omdat je hier zelf geen tijd en extra geld in hoeft te investeren. Aan de andere kant is dit een nadeel, omdat je afhankelijk bent van de verhuurder in het onderhouden van je woning.

Als koper moet je jouw woning zelf onderhouden. Hier zal je dus zelf tijd en geld in moeten investeren. Het is uiteraard aan jou of dat je dat zelf doet of dat je hier iemand voor inhuurt. Een voordeel is dat je zelf kunt bepalen of je preventief onderhoud pleegt of juist nog even spaart voor een grote opknapbeurt van je huis.

5.    Heb je liever vaste of flexibele maandlasten?

Als koper weet je precies wat je maandlasten zijn. Je koopt namelijk een huis voor een bepaald bedrag en dat financier je in de meeste gevallen met een hypotheek. De hoogte van de hypotheek, de hypotheekvorm en de hypotheekrente bepalen wat je maandlasten de komende 30 jaar (of soms zelfs 40 jaar) zullen zijn.

De maandlasten van kopers zijn momenteel vaak lager dan die van huurders door de historisch lage hypotheekrente.

Als huurder zijn je maandlasten onzeker. Verhuurders mogen de huurprijs namelijk jaarlijks een paar procent verhogen. Dit zorgt ervoor dat je maandlasten ieder jaar flink kunnen stijgen. Onzekere maandlasten zijn een van de grootste nadelen van huren.

huis kopen of huren

6.    Vermogen opbouwen? Dan kun je beter kopen dan huren.

Wil je vermogen opbouwen, dan is een huis kopen een goede optie.

Wie nu een huis koopt, moet verplicht aflossen op zijn of haar hypotheek om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen. Dit zorgt ervoor dat je langzaam maar zeker vermogen opbouwt. Iedere euro die je aflost, wordt namelijk vermogen. Aan het eind van de looptijd van je hypotheek, is het huis van jou. Wanneer je jouw woning verkoopt, is dus ook de opbrengst voor jou.

Veel kopers zeggen daarom dat huurders hun geld weggooien. Hiermee bedoelen ze dat huurders maandelijks een bedrag betalen aan hun verhuurder, maar zij hier geen vermogen mee opbouwen. Gezien de maandlasten voor huurders vaak ook nog eens hoger liggen, is kopen vaak financieel aantrekkelijker.

7.    Kun je huren of kopen?

Met name bij starters op de woningmarkt is het niet de vraag of ze wíllen kopen of huren, maar of ze dat kúnnen.

De inkomensgrens voor sociale huurwoningen wordt al vrij snel overschreden. Voor een woning in de vrije sector moet je echter al gauw 4,5 keer zoveel inkomsten hebben als de maandelijkse huurprijs. Hierdoor is huren niet altijd mogelijk.

Een eerste huis kopen voelt voor veel starters als een hele stap. Toch is het financieel meestal aantrekkelijker om een huis te kopen als je voldoende inkomen en baanzekerheid hebt. Zeker als je ouders kunnen bijspringen door bijvoorbeeld een fiscaal aantrekkelijke schenking te doen voor de aankoop van een woning. Daarnaast zijn er diverse startersregelingen om op een verantwoorde manier meer of goedkoper te kunnen lenen.

Een huis kopen of huren?

Twijfel je na het lezen van deze afwegingen nog steeds over een huis kopen of huren?

Neem dan eens contact op met een hypotheekadviseur van Financiële Meesters.

Met vestigingen door heel Nederland is er altijd wel een Financiële Meester bij jou in de buurt.

We helpen je graag bij het maken van de beste keuze in jouw situatie!

 

Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend en gratis!

Maak een afspraak
Deel dit bericht
Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend en gratis! Maak een afspraak