Jeffrey van Noort

Jeffrey van Noort

Hypotheek meenemen bij verhuizing: do of don’t?

Wat gebeurt er eigenlijk met je huidige hypotheek als je verhuist naar een volgende koopwoning? Je kunt een nieuwe hypotheek afsluiten of je hypotheek meenemen bij verhuizing. Of je hypotheek meenemen voor jou een aantrekkelijke optie is, hangt van een aantal zaken af. In dit blog zetten we de belangrijkste overwegingen voor je op een rij.

Hypotheek meenemen met lage hypotheekrente

Als je jouw huidige hypotheek hebt afgesloten tegen een lage hypotheekrente, is je hypotheek meenemen waarschijnlijk erg aantrekkelijk. Zeker wanneer jouw huidige hypotheek nog voor langere tijd tegen dit lage tarief vaststaat.

Betaal je nu een hogere hypotheekrente dan de actuele rente? Dan heeft je hypotheek meenemen meestal geen zin. Wanneer je een bankspaarhypotheek of spaarhypotheek hebt, kan je hypotheek tegen een hogere hypotheekrente meenemen wel aantrekkelijk zijn. Een lagere hypotheekrente, betekent namelijk ook een lagere spaarrente en dat levert minder fiscaal voordeel op.

Aflossingsvrije hypotheek meenemen

Of het meenemen van je hypotheek aantrekkelijk is, hangt ook af van de hypotheekvorm. Heb je nog een aflossingsvrije hypotheek en wil je deze wegens de lage maandlasten behouden? Dan is het aan te raden om je huidige hypotheek mee te nemen.

Wist je dat je tegenwoordig vaak maar de helft van de woningwaarde van een nieuwe woning aflossingsvrij mag financieren? Dit geldt ook als je daarvoor een groter deel van de woningwaarde aflossingsvrij financierde.

Huidige of nieuwe hypotheekverstrekker

Wanneer je ervoor kiest om je hypotheek mee te nemen, blijf je natuurlijk bij je huidige hypotheekverstrekker.

Wist je dat als je een hogere hypotheek nodig hebt, je die ook bij deze geldverstrekker moet financieren?

Als je een hogere hypotheek nodig hebt, moet je dus goed nagaan wat de huidige voorwaarden van je hypotheekverstrekker zijn. Zijn de nieuwe hypotheektarieven en voorwaarden voor jou niet interessant? Dan kun je misschien toch beter een nieuwe hypotheek afsluiten.

hypotheek meenemen bij verhuizing

Nieuwe hypotheek afsluiten

Wist je dat je hypotheek meenemen door de hypotheekverstrekker wordt behandeld als een nieuwe hypotheek afsluiten?

Wat de hypotheekverstrekker namelijk doet, is een nieuwe hypotheek afsluiten onder de voorwaarden van je huidige hypotheek. Hierbij toetst hij op basis van de huidige regels of je inkomen nog voldoende is om deze hypotheek te betalen. Ook andere leningen en de marktwaarde van je nieuwe woning worden meegenomen in deze toets.

Nieuwe hypotheek afsluiten of huidige hypotheek meenemen bij verhuizing?

Of je jouw hypotheek moet meenemen of een nieuwe af moet sluiten, is dus nog niet zo’n eenvoudige vraag. Het is te makkelijk om te zeggen dat je een nieuwe hypotheek moet afsluiten als je een lagere hypotheekrente kunt krijgen. Veranderingen in je persoonlijke- en financiële situatie kunnen ervoor zorgen dat je hypotheek meenemen toch een betere optie is. Daarom is het altijd verstandig om in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur bij verhuizing naar een ander koophuis. De hypotheekadviseurs van Financiële Meesters kijken verder dan je huidige hypotheek en de waarde van je nieuwe woning. Benieuwd wat zij voor jou kunnen betekenen? Neem contact op met een hypotheekadviseur van Financiële Meesters bij jou in de buurt!

Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend en gratis!

Maak een afspraak
Deel dit bericht
Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend en gratis! Maak een afspraak