tijd voor de volgende stap, een nieuw huis kopen

Ander huis kopen?

Ander huis kopen

Het is tijd voor een volgende stap in je wooncarrière. Je woont namelijk al in een koopwoning, maar wilt graag een ander huis kopen. Bijvoorbeeld omdat je uit je huidige huis gegroeid bent of omdat je juist kleiner wilt gaan wonen. Je hebt al eens een huis gekocht, dus je hebt al een idee van wat er bij een huis kopen komt kijken. Toch is een nieuw huis kopen net even anders. Je hebt nu namelijk al een huis met bijbehorende hypotheek. De vraag is dan: ga je jouw hypotheek wel of niet meenemen naar een volgend huis? De hypotheekadviseurs van Financiële Meesters adviseren je hier graag over.

De volgende stap in je wooncarrière

De volgende stap in je wooncarrière is net zo spannend als je eerste huis kopen. Het kopen van een huis blijft nu eenmaal een grote gebeurtenis waar veel bij komt kijken. Daarom is het fijn als er iemand met je meekijkt die verstand van zaken heeft. De hypotheekadviseurs van Financiële Meesters helpen je graag bij deze volgende stap. Zij ontzorgen je van A tot Z in de financiering van je nieuwe huis. Maak je dus geen zorgen over de financiering van een eventuele restschuld, de inzet van eventuele overwaarde of het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Met een hypotheekadviseur van Financiële Meesters weet je zeker dat de financiering van je woning goed geregeld is.

"De adviseur heeft een goede inleving getoond in mijn situatie. Doordat je al genoeg zorgen aan je hoofd hebt, is het fijn dat hij je compleet ontzorgt en duidelijk de mogelijkheden en consequenties weergeeft"

- Werner Bruijns

Waarom Financiële Meesters?

De onafhankelijke hypotheekadviseurs van Financiële Meesters staan je graag bij in het kopen van een ander huis. Wij werken samen met alle hypotheekverstrekkers in Nederland, dus ook met de verstrekker van jouw huidige hypotheek. Handig, want zo kunnen we bekijken wat de mogelijkheden voor een hypotheek bij deze geldverstrekker zijn. Blijkt het dat een andere geldverstrekker een hypotheek aanbiedt die nu en in de toekomst beter bij jouw situatie past? Dan helpen we je graag bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Ook interesse in levensbestendig hypotheekadvies? Neem dan contact op met een Financiële Meester van een vestiging bij jou in de buurt.

Maak een afspraak

9.9

Score Advieskeuze.nl

5.0

Facebook rating

Bij Financiële Meesters kan iedereen terecht voor deskundig Financieel advies!

Huis en hypotheek

Je volgende huis kopen is anders dan je eerste huis kopen. Je hebt immers al een huis en hypotheek. Daarom hebben de adviseurs van Financiële Meesters een handig nieuw huis kopen stappenplan opgesteld. Dit maakt inzichtelijk wat er allemaal komt kijken bij een ander huis kopen. Als je deze aspecten doorloopt, maak jij een goede start met de financiering van je nieuwe huis!

Stap 1: Hypotheek berekenen

Het zoeken naar een nieuwe woning is heel wat makkelijker als je exact weet wat je kunt lenen. De adviseurs van Financiële Meesters kunnen dit voor je uitrekenen tijdens een adviesgesprek. Wil je alvast een indicatie van je maximale hypotheekbedrag? Met onze gebruiksvriendelijke rekentool kun je eenvoudig en snel je hypotheek berekenen. Handig, want zo weet je direct wat ongeveer je financiële mogelijkheden zijn bij het kopen van een nieuw huis!

Stap 2: Eerst je eigen huis verkopen en dan een nieuw huis kopen of omgekeerd?

De volgorde bij het verkopen van je oude huis en kopen van een nieuw huis hangt van een aantal zaken af.

Eerst verkopen, dan kopen

De eerste vraag is of je de lasten van twee woningen zou kunnen en willen dragen? Houd er wel rekening mee dat dit soms enkele weken tot meer dan een jaar kan duren. Dit is onder andere afhankelijk van de locatie, prijs en staat van je woning. Kun of wil je niet zo lang met dubbele woonlasten zitten? Kies er dan voor om je huidige woning eerst te verkopen.

Eerst kopen, dan verkopen

Heb je jouw droomhuis al gevonden en wil je dat niet aan je voorbij laten gaan? Een mogelijkheid om alvast te kopen, maar niet met dubbele lasten te zitten, is een ontbindende voorwaarde opnemen in de koopovereenkomst. Hier moet de verkoper van je nieuwe huis wel mee instemmen.

Ontbindende voorwaarde verkoop eigen woning

Met de ontbindende voorwaarde ‘verkoop eigen woning’ koop je dus eerst een nieuw huis, voordat je jouw oude huis verkoopt. Dit doe je op voorwaarde dat je jouw huis binnen een bepaalde periode en voor een bepaalde prijs verkoopt. Lukt dit niet? Dan wordt de koop ontbonden. Het is erg belangrijk om deze ontbindende voorwaarde helder op papier te zetten, zodat hier geen misverstanden over kunnen ontstaan. Doe dit vooral niet zelf, maar laat een specialist hier naar kijken.

Stap 3: Wat doe je met eventuele overwaarde of restschuld?

Wanneer je jouw huis verkoopt, doe je dat meestal niet precies voor het bedrag waarvoor je het ooit gekocht hebt. Verkoop je jouw huis voor meer geld dan je het gekocht hebt? Oftewel: is het bedrag wat je huis oplevert hoger dan het verschil tussen je openstaande hypotheekschuld en de verkoopwaarde? Dan spreek je van overwaarde. Het kan echter ook zijn dat je jouw huis verkoopt voor minder geld dan het nog openstaande hypotheekbedrag. In dat geval staat je huis “onder water” en is er sprake van een restschuld. Hoe ga je om met een overwaarde of restschuld wanneer je een ander huis koopt?

Overwaarde huis

Hoera, je hebt je huis met overwaarde verkocht! Houd echter wel rekening met de bijleenregeling. Deze regeling bepaalt dat je de hypotheekrente mag aftrekken over maximaal de aankoopprijs van je nieuwe woning min de overwaarde. De overwaarde uit je oude huis moet je dus inzetten voor de aankoop van je nieuwe huis. Doe je dit niet, dan kan het zo zijn dat je minder hypotheekrenteaftrek hebt. Dat kan natuurlijk ook een bewuste keuze zijn. Bespreek de mogelijkheden voor het inzetten van je overwaarde met je hypotheekadviseur van Financiële Meesters.

Overbruggingskrediet

Heb je jouw huis met overwaarde verkocht, maar heeft de overdracht naar de nieuwe bewoners nog niet plaatsgevonden? Dan biedt het overbruggingskrediet uitkomst. Dit is een krediet ter hoogte van je overwaarde dat je kunt afsluiten om je nieuwe woning te financieren. Handig als je bijvoorbeeld een nieuwbouwhuis hebt gekocht waar je nog niet in kunt.

Restschuld

Wie bang is dat hij zijn restschuld uit eigen zak moet betalen, kan gerust ademhalen. Je mag een restschuld namelijk ook meefinancieren in een nieuwe hypotheek of aflossen met een lening. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan wordt de restschuld soms zelfs kwijtgescholden. Als je de restschuld zelf kunt aflossen, dan mag je dat natuurlijk ook doen. De adviseurs van Financiële Meesters kijken graag samen met jou wat in jouw situatie de beste manier is.

Stap 4: Je huidige hypotheek meenemen of oversluiten?

Naast dat je al een huis hebt, heb je ook al een hypotheek. Daar kun je twee dingen mee doen: je neemt je huidige hypotheek mee naar je nieuwe huis of je sluit je hypotheek over.

Hypotheek meenemen

Heb je momenteel een hypotheek met een betaalbare hypotheekrente en goede voorwaarden? Dan kan het verstandig zijn om je huidige hypotheek mee te nemen naar je nieuwe woning. Je neemt je oude hypotheek dan eigenlijk mee naar een nieuwe hypotheek tegen dezelfde rente en voorwaarden. Je oude hypotheek loopt dan nog door gedurende de resterende rentevaste periode op je nieuwe huis.

Kost je nieuwe huis meer dan je huidige hypotheek? Dan moet je voor het hogere bedrag alsnog een nieuwe hypotheek afsluiten bij je huidige hypotheekverstrekker. Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek, moet dit een lineaire hypotheek, een annuïteitenhypotheek of een combinatie van beide hypotheken zijn.

Hypotheek oversluiten

Het is alleen interessant om je hypotheek mee te nemen als je huidige hypotheek nog goed bij je past. Kun je een lagere hypotheekrente en/of betere hypotheekvoorwaarden krijgen? Dan kan het verstandig zijn om je huidige hypotheek over te sluiten. In principe zal dit een lineaire hypotheek, een annuïteitenhypotheek of een combinatie van beide hypotheken zijn. Alleen met deze hypotheekvormen kom je namelijk in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

Heb je momenteel nog een aflossingsvrije hypotheek? Dan mag je die in sommige gevallen meenemen naar je nieuwe woning. De adviseurs van Financiële Meesters zoeken dit graag voor je uit. Zij adviseren je graag over welke hypotheekvorm het beste bij jouw situatie past.

Stap 5: Een ander huis kopen

Proficiat! Een ander huis kopen, is gelukt! Het was misschien een pittige onderhandeling met de verkopende partij, maar jouw bod is eindelijk geaccepteerd. Het voorlopige koopcontract is voorzien van de benodigde handtekeningen en met een beetje geluk is je oude huis ook verkocht. Tijd om de hypotheek voor je nieuwe huis definitief te gaan regelen. Daar helpen de adviseurs van Financiële Meesters je graag bij. Samen met jou nemen we de laatste horde voor je volgende huis kopen: het definitief rondmaken van jouw hypotheek. Neem direct contact op voor een afspraak met een van onze Financiële Meesters!