NHG 2018: de 5 belangrijkste wijzigingen op een rij

Floris de Nooij

NHG - 4 januari 2018

Om te zorgen dat je ook bij onvoorziene omstandigheden je hypotheek kunt betalen, is er de Nationale Hypotheek Garantie (kortweg: NHG). Om voor NHG in aanmerking te komen, moet je aan een aantal voorwaarden en normen voldoen. Ieder jaar veranderen deze regels. Benieuwd wat NHG precies inhoudt en wat de wijzigingen aan de NHG in 2018 zijn? Je leest het in dit blog!

Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (kortweg: WEW) heeft Nationale Hypotheek Garantie ontwikkeld. Hierdoor kunnen zoveel mogelijk mensen een woning kopen, verbeteren en er ook blijven wonen.

Wanneer je door onvoorziene omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen, helpt het WEW. Raak je bijvoorbeeld je baan kwijt of word je arbeidsongeschikt? Of gaan jij en je partner uit elkaar of overlijdt je partner? Dan kijkt het WEW samen met je geldverstrekker naar mogelijkheden om je hypotheek weer betaalbaar te maken. Ze doen er alles aan om ervoor te zorgen dat je in je huidige woning kunt blijven wonen.

Is het verkopen van je woning de enige optie en blijf je met een restschuld zitten? Het WEW kan je helpen door een betalingsregeling te treffen of soms zelfs je restschuld kwijt te schelden.

Waarom een hypotheek met NHG?

Een hypotheek met NHG geeft de zekerheid dat geldverstrekkers hun uitgeleende geld terugkrijgen. Daarom kom je met NHG vaak in aanmerking voor de laagste hypotheekrente. Dit zorgt voor aanzienlijk lagere maandlasten. Dat maakt een hypotheek afsluiten met NHG voor kopers erg aantrekkelijk.

NHG 2018

 

5 belangrijkste wijzigingen NHG 2018

Vanaf 1 januari 2018 gelden niet alleen nieuwe hypotheekregels, maar ook nieuwe voorwaarden om in aanmerking te komen voor NHG. De 5 belangrijkste wijzigingen van de NHG in 2018 vind je hieronder:

1.     Kosten NHG 2018

Voor het afsluiten van NHG betaal je eenmalig een fiscaal aftrekbaar bedrag aan je geldverstrekker, de zogenaamde borgtochtprovisie. Hiermee ben je zeker dat je een betaalbare en verantwoorde hypotheek afsluit die je ook bij onverwachte omstandigheden nog kunt betalen.

In 2018 is de borgtochtprovisie 1% van het totale hypotheekbedrag, net als in 2017. Dit is dus geen wijziging, maar wel een belangrijk percentage om de komende jaren in de gaten te houden. De hoogte van de borgtochtprovisie staat namelijk al een tijdje ter discussie en zou in de toekomst kunnen wijzigingen.

2.     NHG grens 2018

Om in aanmerking te komen voor NHG dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Eén daarvan is dat het huis niet duurder mag zijn dan de gemiddelde koopsom in Nederland. Deze voorwaarde wordt ook wel de NHG grens genoemd.

De NHG grens 2018 is met 8% verhoogd naar maximaal € 265.000. Een forse stijging dus!

3.     NHG grens energiebesparende maatregelen 2018

Het is tevens mogelijk om NHG af te sluiten voor investering in een verbouwing of energiebesparende maatregelen. Koop je een woning waarbij je wilt investeren in energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, HR++ beglazing, zonnecellen en/of een HR-ketel? Dan is de NHG grens 2018 maximaal € 280.900. Deze extra financieringsruimte moet dan dus wel worden benut om de woning energiezuiniger te maken.

4.     Vervallen verplicht overlijdensrisicoverzekering

Tot 1 januari 2018 was het verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij een hypotheek met NHG voor het hypotheekbedrag boven 80% van de marktwaarde van de woning. Bovendien moest deze bij overlijden worden verpand aan de hypotheek.

Per 1 januari 2018 vervalt deze regel. Vanaf dan kun je samen met je hypotheekadviseur bepalen hoe je omgaat met financiële risico’s bij overlijden. Hierdoor wordt NHG voor nog meer mensen toegankelijk.

Nationale Hypotheek Garantie 2018

 

5.     Oversluiten hypotheek naar hypotheek met NHG

Vanaf 2018 is het mogelijk om een hypotheek zonder NHG over te sluiten naar een hypotheek met NHG. Huizenbezitters komen hiervoor in aanmerking als hun financiële positie hiermee verbeterd. Bijvoorbeeld doordat je hypotheekrente lager wordt.

Hypotheek met NHG afsluiten of oversluiten

Benieuwd naar de andere wijzigingen van de NHG in 2018? Of wil je een hypotheek met NHG afsluiten of oversluiten? Neem dan contact op met een Financieel Meester bij jou in de buurt. Onze experts vertellen je graag meer over NHG en de wijzigingen per 1 januari 2018.

DEEL DIT BERICHT
Het eerste gesprek is altijd gratis! Maak een afspraak
Waarom Financiële Meesters
  1. Gegarandeerd de laagste rente
  2. Altijd onafhankelijk advies
  3. Ontzorging van aanvang tot notaris
  4. 9,9 Klanttevredenheid
  5. Persoonlijke situatie als startpunt