NHG 2018: de belangrijkste punten op een rij

Marc Bodenstaff

NHG - 4 januari 2018

Om te zorgen dat je ook bij onvoorziene omstandigheden je hypotheek kunt betalen, is er de Nationale Hypotheek Garantie (kortweg: NHG). Om voor NHG in aanmerking te komen, moet je aan een aantal voorwaarden en normen voldoen. Ieder jaar veranderen deze regels. Benieuwd wat NHG precies inhoudt en wat de wijzigingen aan de NHG in 2018 zijn? Je leest het in dit blog!

Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (kortweg: WEW) heeft Nationale Hypotheek Garantie ontwikkeld. Hierdoor kunnen zoveel mogelijk mensen een woning kopen, verbeteren en er ook blijven wonen.
Wanneer je door onvoorziene omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen, helpt het WEW. Raak je bijvoorbeeld je baan kwijt of word je arbeidsongeschikt? Of gaan jij en je partner uit elkaar of overlijdt je partner? Dan kijkt het WEW samen met je geldverstrekker naar mogelijkheden om je hypotheek weer betaalbaar te maken. Ze doen er alles aan om ervoor te zorgen dat je in je huidige woning kunt blijven wonen.

Is het verkopen van je woning de enige optie en blijf je met een restschuld zitten? Het WEW kan je helpen door een betalingsregeling te treffen of soms zelfs je restschuld kwijt te schelden.

Waarom een hypotheek met NHG?

Een hypotheek met NHG geeft de zekerheid dat geldverstrekkers hun uitgeleende geld terugkrijgen. Daarom kom je met NHG vaak in aanmerking voor de laagste hypotheekrente. Dit zorgt voor aanzienlijk lagere maandlasten. Dat maakt een hypotheek afsluiten met NHG voor kopers erg aantrekkelijk.

Kosten NHG

Voor het afsluiten van NHG betaal je eenmalig een fiscaal aftrekbaar bedrag aan je geldverstrekker, de zogenaamde borgtochtprovisie. Dit is in 2018 1% van het totale hypotheekbedrag, net als in 2017. Hiermee ben je zeker dat je een betaalbare en verantwoorde hypotheek afsluit die je ook bij onverwachte omstandigheden nog kunt betalen.

NHG grens 2018

Om in aanmerking te komen voor NHG dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Eén daarvan is dat het huis niet duurder mag zijn dan de gemiddelde koopsom in Nederland. Deze voorwaarde wordt ook wel de NHG grens genoemd. De NHG grens 2018 is met 8% verhoogd naar maximaal € 265.000.

Het is tevens mogelijk om NHG af te sluiten voor investering in een verbouwing of energiebesparende maatregelen. Koop je een woning waarbij je wilt investeren in energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, HR++ beglazing, zonnecellen en/of een HR-ketel? Dan is de NHG grens 2018 maximaal € 280.900. Deze extra financieringsruimte moet dan dus wel worden benut om de woning energiezuiniger te maken.

Belangrijkste wijzigingen NHG 2018

Naast de verhoogde NHG grens, zijn er nog een aantal wijzigingen in de voorwaarden van de NHG 2018. Zo was het tot en met 2017 vaak verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij een hypotheek met NHG. Per 1 januari 2018 vervalt deze regel. Vanaf dan kun je samen met je hypotheekadviseur bepalen hoe je omgaat met financiële risico’s bij overlijden.
Ook is het vanaf 2018 mogelijk om een hypotheek zonder NHG over te sluiten naar een hypotheek met NHG. Huizenbezitters komen hiervoor in aanmerking als hun financiële positie hiermee verbeterd. Bijvoorbeeld doordat je hypotheekrente lager wordt.

Hypotheek met NHG afsluiten of oversluiten

Benieuwd naar de andere wijzigingen van de NHG in 2018? Of wil je een hypotheek met NHG afsluiten of oversluiten? Neem dan contact op met een Financieel Meester bij jou in de buurt. Onze experts vertellen je graag meer over NHG en de wijzigingen per 1 januari 2018.

DEEL DIT BERICHT
Het eerste gesprek is altijd gratis! Maak een afspraak
Waarom Financiële Meesters
  1. Gegarandeerd de laagste rente
  2. Altijd onafhankelijk advies
  3. Ontzorging van aanvang tot notaris
  4. 9,9 Klanttevredenheid
  5. Persoonlijke situatie als startpunt