Marc Bodenstaff

Marc Bodenstaff

Nieuw: startershypotheek met een looptijd van 40 jaar

Vanaf 24 mei 2018 is er een nieuwe startershypotheek beschikbaar: de WelThuis Starters hypotheek van a.s.r. Opvallend is dat je deze hypotheek in 40 jaar – in plaats van in 30 jaar – kunt aflossen. De achterliggende gedachte hierbij is dat je maandlasten lager zijn, omdat je langer de tijd hebben om je hypotheek terug te betalen. Doordat je langer aan het aflossen bent, zijn de totale kosten uiteindelijk echter hoger. Benieuwd naar de voorwaarden en voor- en nadelen van deze nieuwe startershypotheek? Wij zetten ze graag voor je op een rij!

We leven in een tijd waarin we langer leven: automatisch werken we dus ook langer en we gaan later met pensioen. Dat betekent dat je wat langer de tijd kunt nemen om je hypotheek terug te betalen.

Doelgroep en leeftijdsgrens

De WelThuis Starters hypotheek kun je alléén afsluiten bij het kopen van je eerste huis. A.s.r. hanteert hierbij geen leeftijdsgrens. Maar wij adviseren wel om de hypotheek voor je pensioengerechtigde leeftijd af te lossen. In de praktijk zouden wij deze hypotheek daarom nooit adviseren aan starters boven de 30 jaar.

Maximaal leenbedrag

De nieuwe hypotheekvorm van a.s.r. heeft geen invloed op het maximale leenbedrag van starters. Dat is gelijk aan het maximale leenbedrag bij andere hypotheekvormen. Het is dus niet zo dat de WelThuis Starters hypotheek de kans op het vinden van een woning vergroot.

Annuïteitenhypotheek voor 40 jaar

De nieuwe startershypotheek is feitelijk een annuïteitenhypotheek met een looptijd van 40 jaar. Na 40 jaar heb je de lening dus helemaal terugbetaald.

Startershypotheek looptijd 40 jaar nieuw

30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek

Iedere maand betaal je hetzelfde bedrag aan hypotheeklasten. Dit bedrag bestaat voor een deel uit aflossing en voor een deel uit hypotheekrente. In het begin betaal je vooral hypotheekrente en minder aflossing, terwijl je aan het einde juist meer aflossing en minder rente betaald.

De hypotheekrente is echter 30 jaar lang aftrekbaar van de inkomstenbelasting, waardoor je nettolasten aan het begin van de looptijd lager zijn dan aan het einde. Bij een hypotheek met een looptijd van 40 jaar, heb je de laatste 10 jaar geen recht meer op hypotheekrenteaftrek.

Vervroegd extra aflossen

Doordat je de aflossing van je hypotheek over 40 jaar mag uitsmeren in plaats van over 30 jaar, houd je meer geld over om te sparen. Dat geld kun je natuurlijk inzetten zoals je zelf wilt, maar je kunt er ook extra mee aflossen op je hypotheek. Op de WelThuis Starters hypotheek mag je 15% van je hypotheek per kalenderjaar extra aflossen.

Startershypotheek met Nationale Hypotheek Garantie

De nieuwe startershypotheek kan zowel met als zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) worden afgesloten. Hierdoor kom je vaak in aanmerking voor de laagste hypotheekrente.

De WelThuis Starters hypotheek sluit je af met een rentevaste duur van 10 jaar of langer. 

Startershypotheek

De 5 belangrijkste voor- en nadelen van de nieuwe startershypotheek

We hebben de 5 belangrijkste voor- en nadelen van de nieuwe startershypotheek voor je op een rij gezet:

Voordelen startershypotheek 40 jaar

  1. Je hebt meer tijd voor het aflossen van je hypotheek. Hierdoor kun je de kosten van je hypotheek verdelen over de periode totdat je met pensioen gaat.
  2. De eerste 30 jaar zijn je maandlasten lager dan bij een hypotheek met een looptijd van 30 jaar.
  3. Door de lage maandlasten is het mogelijk geld te sparen voor andere dingen of het vervroegd aflossen van de hypotheek.

Nadelen startershypotheek 40 jaar

  1. Na 30 jaar heb je geen recht meer op hypotheekrenteaftrek, dus na 30 jaar betaal je nog 10 jaar aflossing en hypotheekrente zonder belastingvoordeel
  2. Je totale hypotheeklasten zijn hoger dan bij een hypotheek met een looptijd van 30 jaar

Eerste huis kopen met de nieuwe startershypotheek

Ga jij je eerste huis kopen en ben je benieuwd of de nieuwe startershypotheek iets voor jou is? Neem dan contact op met een hypotheekadviseur van Financiële Meesters bij jou in de buurt. Wij onderzoeken graag voor jou of dit een interessante hypotheek voor jou is!

Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend en gratis!

Maak een afspraak
Deel dit bericht
Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend en gratis! Maak een afspraak