De nieuwe hypotheekregels 2018

Jeffrey van Noort

Hypotheekregels - 2 januari 2018

Om de hypotheekschulden van mensen met een koopwoning te verminderen, stelt de overheid ieder jaar nieuwe hypotheekregels op. Deze regels hebben betrekking op de manier waarop het maximum hypotheekbedrag dat mensen kunnen lenen wordt bepaald. Lees hier alles over de nieuwe hypotheekregels 2018!

Hypotheekregels 2018

De belangrijkste vraag die kopers ieder jaar stellen over de nieuwe hypotheekregels is: kan ik komend jaar meer of minder lenen? Oftewel: wordt mijn leencapaciteit hoger of lager? Het antwoord valt voor de hypotheekregels 2018 positief uit: de leencapaciteit zal in 2018 redelijk stabiel blijven ten opzichte van 2017. Dit komt doordat zowel de hypotheekrente als de koopkracht naar verwachting amper zullen veranderen. Door de verwachte loonstijging wordt zelfs een hogere leencapaciteit voor kopers verwacht. Goed nieuws dus!

Veranderingen loan to value

Hoeveel hypotheek je voor een koopwoning kunt krijgen, hangt onder andere af van de waarde van het huis. Dit wordt ook wel de loan to value (kortweg LTV) genoemd. De laatste jaren wordt de LTV langzaam afgebouwd.

In 2018 wordt de LTV met 1% afgebouwd van 101% in 2017 naar 100% in 2018. Dit betekent dat woningeigenaren vanaf 2018 alleen nog maar de woningwaarde met een hypotheek mogen financieren en dus niet de kosten koper.

Kopers zullen vanaf 2018 dus zelf moeten sparen voor de kosten koper. Afhankelijk van de hoogte van de hypotheek moest dit in 2017 echter ook al. De overheid kiest ervoor om de LTV af te bouwen om de hypotheekschulden van kopers te verminderen.

Hypotheekrente wijzigingen

Heb je een koophuis en valt een deel van je inkomen voor hypotheekrenteaftrek in de hoogste belastingschijf (schijf 4)? Dan wordt de hypotheekrenteaftrek met een 0,5 procentpunt beperkt van 50% in 2017 naar 49,5% in 2018. Deze aanpassing geldt tevens voor andere aftrekbare kosten voor de woning.

Let op! Deze aanpassingen gelden alleen voor woningeigenaren waarvan een deel van het inkomen in de vierde schijf valt.

Hogere hypotheek voor tweeverdieners

Er worden de komende jaren stapsgewijs verschillende fiscale regelingen doorgevoerd met als doel de arbeidsparticipatie te verhogen. Eén van deze regelingen is dat het tweede inkomen vanaf 2018 weer iets zwaarder meetelt in de berekening van het hypotheekbedrag. In 2017 telde het tweede inkomen voor 60% mee bij de berekening van de hypotheek. Vanaf 2018 stijgt dat aandeel naar 70%. Hierdoor kunnen tweeverdieners in 2018 iets meer geld lenen voor de aankoop van een huis.

Meer lenen voor energiezuinig huis

In 2018 blijft het mogelijk om meer te lenen voor het treffen van energiebesparende maatregelen. Het gaat dan om een bedrag van maximaal € 9.000 voor het plaatsen van bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen. Aan dit extra leenbedrag zijn een aantal aanvullende inkomens- en woningeisen gesteld. Bespreek met jouw Financiële Meester of jij voor deze extra lening in aanmerking komt.

Nieuw dit jaar is dat huizenkopers van een zeer energiezuinig huis een hogere hypotheek kunnen afsluiten. De achterliggende gedachte hiervan is dat het geld wat normaal gesproken in de energielasten gestoken zou worden, nu in de hypotheek gestopt kan worden. Deze regeling geldt dan ook enkel voor kopers van huizen die net zo veel, of zelfs meer, energie opwekken als ze verbruiken.

Conclusie nieuwe hypotheekregels

Ondanks de strengere hypotheekregels, zullen veel mensen erop vooruitgaan in 2018. De meeste mensen zullen net zo veel en soms zelfs meer kunnen lenen dan in 2017. Hierbij genieten vooral tweeverdieners en kopers van zeer energiezuinige woningen van extra financiële ruimte.

Benieuwd wat de invloed van de hypotheekregels 2018 op jouw financiële situatie is? Neem dan contact op met een Financiële Meester bij jou in de buurt. Zij adviseren je graag over de mogelijkheden.

DEEL DIT BERICHT
Het eerste gesprek is altijd gratis! Maak een afspraak
Waarom Financiële Meesters
  1. Gegarandeerd de laagste rente
  2. Altijd onafhankelijk advies
  3. Ontzorging van aanvang tot notaris
  4. 9,9 Klanttevredenheid
  5. Persoonlijke situatie als startpunt