Marc Bodenstaff

Marc Bodenstaff

Zo gebruik je een rentevergelijker

Om de actuele hypotheekrente te achterhalen, vind je op onze site een handige rentevergelijker. Hierin vind je de actuele rentestanden van alle hypotheekverstrekkers waar wij mee samenwerken. Oftewel: alle geldverstrekkers die samenwerken met het intermediair.

Ondanks dat de rentevergelijker super compleet is, is het nog niet zo makkelijk om de hypotheekrentes van verschillende geldverstrekkers te vergelijken.

Er zijn namelijk verschillende tarieven voor nieuwe hypotheken en renteverlenging, verschillende hypotheekvormen per hypotheekverstrekker, verschillende aflossingsvormen en nog veel meer variabelen.

Hoe zorg je ervoor dat je zo’n tabel vol rentetarieven op de juiste manier uitleest? En is de laagste hypotheekrente altijd de beste of zijn er andere dingen die je hierbij in overweging moet nemen? We leggen het je graag uit in dit blog!

Actuele hypotheekrente

In een rentevergelijker zie je in één oogopslag de actuele hypotheekrente van iedere hypotheek.

 

Rentevergelijker Financiele Meesters

Overzicht hypotheken

In de kolom links staan alle hypotheken. In eerste instantie zie je de hypotheekverstrekker, bijvoorbeeld Rabobank, Centraal Beheer, ING, Florius, ABN Amro, Allianz of Argenta.

Vervolgens zie je om welke hypotheek het gaat. Veel geldverstrekkers bieden namelijk meer dan één hypotheek aan. Zo zijn er bijvoorbeeld basis-, budget- of compacthypotheken. Deze benamingen geven geldverstrekkers zelf om een onderscheid te maken tussen de verschillende hypotheken die ze aanbieden.

Ze zeggen iets over de voorwaarden die aan de hypotheek verbonden zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld hypotheken speciaal voor energiezuinige woningen.

De rentetarieven van deze verschillende hypotheken kunnen flink verschillen, maar hier krijg je dan ook hele andere voorwaarden voor terug.

Het is dus belangrijk om goed uit te zoeken welke hypotheek het beste bij jouw situatie past en niet zomaar voor de laagste hypotheekrente te kiezen.

Rentevaste periode of variabele rente

De bovenste rij geeft een overzicht van de verschillende renteperiodes. Hierbij kun je kiezen tussen een variabele rente of een rente die 1, 5, 10 of 20 jaar vast staat.

Niet iedere hypotheek is met iedere renteperiode te krijgen.

Zo biedt Venn Hypotheken enkel een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar aan. Daarnaast zijn de hypotheken van Hypotrust en Quion bijvoorbeeld niet met een variabele rente te verkrijgen.

Over het algemeen is de hypotheekrente hoger als je kiest voor een langere rentevaste periode.

Wanneer je het hypotheekrentepercentage voor een langere tijd vastzet, heb je namelijk meer zekerheid. In ruil daarvoor betaal je de geldverstrekker meer rente.

Een variabele rente of korte rentevaste periode is dus vaak goedkoper en zorgt voor lagere maandlasten. Let er wel op dat de rente na de rentevaste periode kan stijgen. Zorg er daarom voor dat je voldoende inkomen hebt om eventuele rentestijging op te kunnen vangen. Ook wanneer je een hoge hypotheekschuld hebt ten opzichte van je inkomen, is een korte rentevaste periode niet aan te raden. Een rentestijging kan dan duur uitpakken.

Verwacht je dat de hypotheekrente de komende jaren gaat dalen of ga je ergens maar een paar jaar wonen? Dan is een hypotheek met een korte rentevaste periode waarschijnlijk interessant voor jou.

Rentevergelijker Financiele Meesters

Hypotheekrente vergelijken

Boven de tabel met de actuele rentestanden, kun je aangeven welke hypotheekrentes je wilt vergelijken. We hebben zeven parameters geïdentificeerd die hiervoor van belang zijn. Hieronder lichten we ze allemaal aan je toe.

1. Nieuwe hypotheek of hypotheek oversluiten

Allereerst is het van belang of je de rentetarieven voor een nieuwe hypotheek zoekt of die voor renteverlenging en boeterentes. Oftewel:

Wil je een nieuwe hypotheek afsluiten of wil je jouw bestaande hypotheek verlengen of oversluiten?

Voor beide opties gelden verschillende rentetarieven.

2. Hypotheekverstrekker

Weet je al bij welke hypotheekverstrekker je jouw hypotheek wilt afsluiten? Of heb je bijvoorbeeld al een betaalrekening en spaarrekening bij een bepaalde bank en wil je daar nu ook je hypotheek onderbrengen? Dan kun je een hypotheekverstrekker selecteren.

De verstrekker-optie is ook handig als je alle verschillende hypotheeksoorten die een geldverstrekker aanbiedt, wilt vergelijken.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om gewoon alle geldverstrekkers met elkaar te vergelijken. Zo staat de rentevergelijker standaard ingesteld, dus in dat geval hoef je niets te doen.

3. Aflossingsvorm

Er zijn verschillende aflossingsvormen mogelijk en de aflossingsvorm waar je voor kiest hangt samen met de hoogte van de hypotheekrente. In een eerder blog leggen we uit welke aflossingsvormen er allemaal zijn.

De aflossingsvorm staat standaard op annuïteiten, omdat deze hypotheekvorm minimaal nodig is om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Maar ook met een lineaire hypotheek heb je recht op hypotheekrenteaftrek.

Daarnaast vind je natuurlijk ook de aflossingsvrije hypotheekvormen terug in de rentevergelijker. Let op dat de hypotheekrente van een nieuwe aflossingsvrije hypotheek vaak hoger is dan een hypotheek waarbij je ook aflossing betaald.

 

Rentevergelijker Financiele Meesters Roosendaal

4. Dekkingsgraad

De dekkingsgraad geeft aan hoeveel hypotheek je nodig hebt ten opzichte van de woningwaarde. Deze wordt automatisch berekend door de benodigde hypotheek en woningwaarde in te voeren.

Je kunt er ook voor kiezen om zelf de dekkingsgraad in te voeren. In dat geval verdwijnen de volgende twee parameters automatisch uit de rentevergelijker en voer je zelf het percentage in.

5. Benodigde hypotheek

Vul hier de hoogte van de benodigde hypotheek in. Dit bedrag kun je hier zelf intypen.

6. Woningwaarde

Vul hier de woningwaarde in. Dit is de prijs waarvoor je de woning hebt gekocht en met deze hypotheek wilt financieren.

Heb je nog geen woning gekocht? Vul hier dan de verwachte woningwaarde in. Bijvoorbeeld de vraagprijs van de woning die je op het oog hebt.

7. Nationale Hypotheek Garantie

Tot slot kun je aanvinken of je jouw hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (kortweg: NHG) wilt afsluiten of niet. Je kunt er ook voor kiezen om zowel rentetarieven met NHG als zonder NHG te laten zien. Je zult zien dat je minder hypotheekrente betaald voor een hypotheek met NHG dan zonder.

Vergelijk de actuele rentestanden met onze rentevergelijker!

Het is dus belangrijk om goed te onderzoeken wat voor hypotheek het beste bij jouw situatie past. De hypotheek met de laagste rente is niet per definitie de voordeligste hypotheek voor jou.

Benieuwd naar het voordeligste rentetarief voor jouw ideale hypotheek? Breng dan nu je zojuist opgedane kennis in de praktijk in onze rentevergelijker! Hierin vind je alle actuele rentestanden.

Kom je er nog niet helemaal uit? Geen nood, onze hypotheekadviseurs helpen je graag aan de beste hypotheek voor jouw situatie! Neem contact met ons op voor een vrijblijvend eerste gesprek.hypotheek

Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend en gratis!

Maak een afspraak
Deel dit bericht
Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend en gratis! Maak een afspraak