Wat is een annuïteitenhypotheek?

Wij leggen je graag uit wat een annuïteitenhypotheek is. De maandlast van een annuïteitenhypotheek bestaat voor een deel uit aflossing en een deel uit rente. Aan het begin van de looptijd betaal je veel rente en weinig aflossing. Na verloop van tijd wijzigt deze verhouding zodat je aan het einde van de looptijd met name aflossing betaalt.

Met een annuïteitenhypotheek geniet je in de door jou gekozen rentevaste periode van een gelijkblijvende bruto maandlast (de annuïteit). De netto maandlasten neemt naarmate de looptijd vordert echter toe. Je betaalt dan immers minder hypotheekrente (aftrekbaar) en meer aflossing (niet-aftrekbaar).

In het begin van de looptijd van je annuïteitenhypotheek zijn je netto maandlasten echter laag, omdat je dan voornamelijk hypotheekrente betaalt. Door de hypotheekrenteaftrek voor de inkomstenbelasting profiteer je van optimaal fiscaal voordeel. Een belangrijke reden om voor deze hypotheekvorm te kiezen!

Wat zijn de voordelen van een annuïteitenhypotheek?

 • In het begin veel belastingvoordeel en daardoor relatief lage netto maandlasten
 • Eenvoudige, duidelijke hypotheekvorm
 • Maandelijkse brutolasten blijven gelijk
 • Volledig schuldenvrij aan het einde van de looptijd

Wat zijn de nadelen van een annuïteitenhypotheek?

 • Fiscaal voordeel neemt af naarmate de looptijd vordert
 • Maandelijkse nettolasten stijgen gedurende de looptijd
 • In het begin betaal je veel rente en los je weinig af
 • Relatief dure hypotheekvorm

Voor wie is de annuïteitenhypotheek geschikt?

De annuïteitenhypotheek is de meest gekozen hypotheekvorm door mensen die hun eerste huis kopen. Deze hypotheekvorm is interessant als je jouw netto maandlasten in het begin laag wilt houden.

Houd er wel rekening mee dat de netto maandlasten zullen stijgen. Verwacht je echter dat je inkomen in de nabije toekomst stijgt en je deze hogere maandlasten kunt opbrengen? Dan is de annuïteitenhypotheek een uitstekende keuze!

Tip: combineer een lineaire- en annuïteitenhypotheek

Wist je dat je een annuïteitenhypotheek ook kunt combineren met een lineaire hypotheek? Het voordeel daarvan is dat je de hoogte van je maandlasten beter kunt afstemmen op jouw wensen en behoeften nu en in de toekomst. Onze hypotheekadviseurs zoeken graag voor je uit wat de meest interessante combinatie voor jou is. Neem contact op met de hypotheekadviseur van de vestiging bij jou in de regio voor meer informatie.

Annuïteitenhypotheek

Onafhankelijk hypotheekadvies bij Financiële Meesters

Voor een optimaal klantgericht advies is het van groot belang om jouw wensen en behoeften goed in kaart te brengen. Dit doen we tijdens een vrijblijvend eerste gesprek. Tijdens dit gesprek maken we samen een inschatting van jouw financiële toekomstbeeld. We vertellen je gelijk waar je allemaal rekening mee moet houden. Vervolgens kunnen wij – met jouw wensenpakket als vertrekpunt – de banken en hypotheekvormen uitzoeken die hier het beste bij aansluiten.

Wij brengen het totale aanbod op het gebied van de hypotheekrente, voorwaarden en service overzichtelijk voor je in kaart. Zo zie je in één oogopslag welk aanbod het beste aansluit op jouw wensen. Op deze manier verzekeren we jou van onafhankelijk hypotheekadvies op maat. Neem direct contact op om een kennismakingsafspraak te maken!

Waarom Financiële Meesters
 1. Gegarandeerd de laagste rente
 2. Altijd onafhankelijk advies
 3. Ontzorging van aanvang tot notaris
 4. 9,9 Klanttevredenheid
 5. Persoonlijke situatie als startpunt
financiele_meesters_adviseurs