Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek is de meest eenvoudige hypotheekvorm. Je betaalt maandelijks hypotheekrente en een vast bedrag aan aflossing. De te betalen rente is volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Omdat de schuld steeds verder daalt, neemt het rentebedrag gedurende de looptijd steeds verder af. Dit betekent dat je bruto maandlast elke maand lager wordt, maar het fiscaal voordeel ook steeds verder afneemt. Je betaalt echter in zijn totaliteit minder hypotheekrente dan bij de annuïteitenhypotheek.

Gaat dit allemaal wat snel? We hebben de drie belangrijkste voordelen en de drie belangrijkste nadelen overzichtelijk voor je op een rij gezet:

Voordelen lineaire hypotheek

 • Snelle daling van de restant schuld
 • Snelle daling van de maandelijks te betalen bruto hypotheeklast, waardoor je in totaal minder hypotheekrente betaalt dan bij de annuïteitenhypotheek
 • Volledige aflossing van de hypotheek

Nadelen lineaire hypotheek

 • Bij aanvang van de hypotheek relatief hoge maandlasten
 • Steeds minder hypotheekrenteaftrek
 • Geen optimaal fiscaal voordeel door dalende rentelast

Voor wie is de lineaire hypotheek geschikt?

De lineaire hypotheek is interessant als je zonder risico’s wilt aflossen en snel minder woonlasten wilt betalen. De maandlasten bij deze hypotheekvorm zijn in het begin relatief hoog en dus moet je een redelijk hoog inkomen hebben. Ben je er niet zeker van dat je inkomen redelijk hoog blijft, omdat je bijvoorbeeld in de toekomst minder wilt gaan werken? Dan is de lineaire hypotheek een goede optie!

Tip: kies voor een combinatiehypotheek

Ken je de combinatiehypotheek al? Dat is een hypotheek die je zelf kunt samenstellen op basis van verschillende hypotheekvormen. Zo stel je jouw ideale hypotheek op maat samen.

Een tip die we veel klanten geven, is om een lineaire hypotheek te combineren met een annuïteitenhypotheek. Zo heb je meer invloed op de hoogte van je maandlasten nu en in de toekomst.

Lineaire Hypotheek

De hypotheekadviseurs van Financiële Meesters staan voor je klaar

Wij begrijpen als geen ander dat een hypotheek afsluiten of oversluiten een belangrijke financiële beslissing is waarbij je je goed wilt laten informeren. Daarom brengen we jouw wensen en behoeften goed in kaart tijdens een vrijblijvend eerste gesprek. Hierbij maken we een inschatting van jouw inkomsten en uitgaven nu en in de toekomst. Zo krijg je gelijk een beter beeld van je financiën en de financiële ruimte die je hebt.

Op basis hiervan maken we een selectie van de hypotheekverstrekkers en hypotheekvormen die het beste op jouw wensen en situatie aansluiten. Het totale aanbod brengen wij voor u qua prijs, voorwaarden en service overzichtelijk in kaart. Zo zie je in één oogopslag wie de beste aanbieding doet. Met deze werkwijze verzekert Financiële Meesters je van het beste onafhankelijke hypotheekadvies! Neem direct contact met ons op en maak een afspraak!

Waarom Financiële Meesters
 1. Gegarandeerd de laagste rente
 2. Altijd onafhankelijk advies
 3. Ontzorging van aanvang tot notaris
 4. 9,9 Klanttevredenheid
 5. Persoonlijke situatie als startpunt
financiele_meesters_adviseurs