Jeffrey van Noort

Jeffrey van Noort

De Starterslening, Koopgarant en Starters Renteregeling

Wist je dat er speciale regelingen zijn voor starters op de woningmarkt? Hiermee kunnen starters op een verantwoorde manier meer of goedkoper lenen. Iedereen die voor het eerst een huis koopt, kan in aanmerking komen voor deze startersregelingen. De bekendste is de Starterslening, maar ook Koopgarant en de Starters Renteregeling kunnen veel voordeel opleveren. De hypotheekadviseurs van Financiële Meesters geven in dit blog meer informatie over deze drie landelijke regelingen voor starters.

1.    Starterslening

De Starterslening is in het leven geroepen door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) om koopwoningen voor starters beter bereikbaar te maken. Met deze aanvullende lening op een hypotheek kunnen starters hun eerste huis kopen. Het is een verantwoorde manier om het gat te dichten tussen de woningprijs en de hypotheek die starters kunnen krijgen.

Wat is een starterslening?

De Starterslening biedt starters op de koopwoningmarkt de mogelijkheid om op een verantwoorde manier nét dat beetje extra te lenen. Dit maakt het mogelijk dat zij toch hun eerste koopwoning kunnen kopen.

Voordelen van de Starterslening SVn

 • Het kopen van een eerste koopwoning is door middel van de Starterslening toch haalbaar.
 • De eerste drie jaar betaal je geen maandlasten.
 • Het is een betrouwbare lening dankzij de NHG.

hypotheekrenteaftrek

Voorwaarden Starterslening

Om in aanmerking te komen voor een Starterslening moet je aan een aantal basisvoorwaarden voldoen. Je kunt alleen een dergelijke lening aanvragen als je voor het eerst een woning koopt voor jezelf en eventuele partner. Daarnaast moet de hypotheek worden afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie. Tot slot mag je niet te veel eigen vermogen hebben. Het deel eigen vermogen dat boven de vrijstellingsgrens van het vorige belastingjaar valt, moet je gebruiken voor de aankoop van je woning. Benieuwd of jij aan alle voorwaarden voor een Starterslening voldoet? Bespreek het met een hypotheekadviseur van Financiële Meesters bij een vestiging bij jou in de buurt.

Starterslening berekenen

Benieuwd of jouw gemeente een Starterslening aanbiedt en of je hiervoor in aanmerking komt? Belangrijk om te weten is dat je jouw eerste huis moet kopen in een gemeente die een dergelijke lening aanbiedt. Dat zijn momenteel zo’n 200 gemeenten in Nederland. Deze gemeenten hopen hiermee starterswoningen in hun gemeente weer betaalbaar te maken voor starters op de woningmarkt. De adviseurs van Financiële Meesters weten precies of er in de gemeente waar jij wilt gaan wonen Startersleningen worden aangeboden.

Benieuwd hoeveel je maximaal kunt lenen en wil je graag jouw starterslening berekenen? De hypotheekadviseurs van Financiële Meesters zoeken het graag voor je uit. Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen.

Starterslening Koopgarant Startersrenteregeling

Starterslening aflossen

Een Starterslening moet net als alle nieuwe hypotheken jaarlijks worden afgelost. Daar merk je de eerste drie jaar echter weinig van. Naast de basislening sluit je namelijk een Combinatielening af. Met deze extra lening betaal je de eerste drie jaar de aflossing. De Combinatielening loopt de eerste 3 jaar dus op. Na 3 jaar betaal je zowel rente als aflossing om de basislening en Combinatielening af te lossen.

Verschil starterslening en startershypotheek

Zie je door alle startersregelingen het bos niet meer? De adviseurs van Financiële Meesters leggen het je graag uit! Wat een Starterslening precies is, vind je hierboven. Maar misschien vraag jij je ook wel af wat een startershypotheek precies is? Als starter kun je kiezen tussen twee hypotheekvormen: een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Deze hypotheken worden ook wel startershypotheken genoemd, doordat de hypotheekrente voor deze vormen fiscaal aftrekbaar is. Andere regelingen waar je als starter soms van kunt profiteren zijn de Starters Renteregeling en Koopgarant. Neem voor meer informatie over alle startersregelingen contact op met een hypotheekadviseur van Financiële Meesters.

Aanvraagproces Starterslening hypotheek

Het aanvraagproces van een hypotheek voor starters gaat als volgt te werk:

 1. De aanvraag voor een starterslening begint bij de gemeente. Als je aan alle starterslening voorwaarden voldoet die de gemeente stelt krijg je een toewijzing en een aanvraagset voor het aanvragen van de Starterslening. Vervolgens dien je de aanvraag in bij de SVn
 2. Financiële beoordeling door de SVn. De SVn gaat de ingestuurde stukken beoordelen. Daarbij worden de stukken getoetst volgens de voorwaarden die de gemeente stelt en de Nationale Hypotheek Garantie. Voldoende de stukken aan de regels en kun je de Starterslening financieel dragen? Dan ontvang je een offerte vanuit de SVn. De doorlooptijd van de aanvraag duurt ruim genomen zo’n 5 werkdagen.
 3. Ontvangst van de offerte van SVn. Wanneer je aan de voorwaarden voldoet, ontvang je een offerte voor de Starterslening. De offerte dient vervolgens getekend en teruggestuurd te worden.
 4. Naar de notaris! Vervolgens maakt de SVn de aktestukken op en worden deze naar de notaris gestuurd. Vervolgens kan er een afspraak gemaakt worden met de notaris voor het passeren van de aktes. Hierbij zal ook de akte voor de eerste hypotheek gepasseerd worden.
 5. Hertoets. Na de eerste drie jaar vraag je, mocht dit nodig zijn, een hertoets aan. Want na drie jaar ga je rente en aflossing betalen. Mocht het inkomen op dat moment onvoldoende zijn om de maandlasten te betalen is het mogelijk om een hertoets aan te vragen.

2.    Koopgarant

Koopgarant is een vorm van verkoop onder voorwaarden.

Koopgarantwoningen zijn betaalbare woningen voor woonconsumenten met een laag- of middeninkomen. Hierdoor zijn meer mensen in staat een woning te kopen.

Ze worden door een woningcorporatie of projectontwikkelaar aangeboden met korting op de marktwaarde en terugkoopgarantie. Hierdoor profiteren kopers van een Koopgarantwoning van lage maandlasten en kunnen ze met een gerust hart verhuisplannen maken. Ook zorgt de Koopgarant voor een betere doorstroming vanuit de huur- naar de koopsector.

Lees meer over Koopgarant op onze site of neem contact op voor meer informatie over Koopgarantwoningen in jouw regio.

3.    Starters Renteregeling

Sommige woningcorporaties boden de Starters Renteregeling aan. Hierbij betaalt de woningcorporatie 10 jaar lang 20% van je maandelijkse hypotheekrente. Dit voorschot moet je bij verkoop van je woning of na 30 jaar terugbetalen, mits je overwaarde hebt. Het is dus een verantwoorde lening. Je mag deze lening aftrekken van je belastbaar inkomen, waardoor hij tevens fiscaal aantrekkelijk is.

Sinds 1 juli 2016 worden er geen hypotheken met een Starters Renteregeling meer aangeboden. Heb je echter nog een hypotheek met Starters Renteregeling? Dan leggen de hypotheekadviseurs van Financiële Meesters je graag uit hoe de Starters Renteregeling werkt en van welke voordelen je profiteert! Neem hiervoor contact met ons op.

Voordelen van de starters renteregeling:

 • Je bent 100% eigenaar van de woning
 • Je hebt tot 20% extra budget, waardoor je een woning kunt kopen die anders niet bereikbaar was
 • Je maandlasten zijn 20% lager
 • Je sluit een hypotheek altijd af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
 • Terugbetaling van de voorschotten is bijna helemaal aftrekbaar van de belasting
 • Als jouw woning bij verkoop niet in waarde is toegenomen, dan hoef je de voorschotten en rentevergoeding niet terug te betalen.

Regelingen voor starters op de woningmarkt

Benieuwd voor welke startersregeling jij in aanmerking komt? De hypotheekadviseurs van Financiële Meesters zoeken dit graag voor je uit. Neem direct contact op voor een afspraak.

Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend en gratis!

Maak een afspraak
Deel dit bericht
Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend en gratis! Maak een afspraak